Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 8 decembrie 2010

Vise Colorate

niciodată n-am să-ţi spun că fluturii visează

întotdeauna am să mă strecor într o altă nuanţă
ca o efemeridă la cotitura unei clipe
îmbrăcată în adierea de mâine
am să dispar printre curcubee de viaţă
atârnate de coada unui zmeu de hârtie

ce roşu îmi curge pe trup
din oceanul acela de sentimente
pe care tu îl numeşti suflet

în curând amintirile vor zbura spre cer
numai dacă le vei tăia rădăcinile

apropie-te de mine străine
simt ca încep să mi crească vise în palmă

între o aripă bleu si alta oranj
doi îngeri nu s-au decis încă
a cui voi fi
pentru totdeauna

şi mi-e atât de somnnnnnnnnnnnnnnn



                                     Ce nu stim despre vise 

Persoanele nevezatoare viseaza
Oamenii care au orbit pe parcursul vietii pot sa vada imagini in visele lor. Oamenii care s-au nascut orbi nu vad imagini in timpul visului, insa viseaza la fel ca ceilalti oameni. Visele sunt formate din sunete, mirosuri, atingeri si emotii.

Uitam 90% din vise
In primele 5 minute dupa ce ne trezim uitam jumatate din ce am visat in acea noapte. Dupa 10 minute 90% din vise sunt uitate.

Este pacat pentru ca unele vise sunt de-a dreptul uimitoare. Spre exemplu, Robert Louis Stevenson a scris Doctor Jeckyll si Mr. Hyde pe baza a ce visase intr-o noapte. La fel, Frankenstein a fost inspirat de un vis.

Toata lumea viseaza
Cu toate ca avem impresia ca uneori nu visam saptamani intregi, acest lucru nu este adevarat. Toata lumea viseaza, inafara cazurilor de probleme grave psihologice. Femeile si barbatii au reactii diferite. Barbatii tind sa viseze mai mult despre alti barbati, in timp ce femeile viseaza egal despre barbati si femei.

Visele previn psihozele
Un recent studiu a aratat ca studentii care erau treziti la inceputul fiecarui vis, dar erau lasati sa doarma 8 ore pe noapte, se plangeau de lipsa de concentrare, iritabilitate, halucinatii si semne ale psihozei dupa numai trei zile de experiment.

Visam doar despre ce cunoastem
Cu toate ca visele noastre sunt pline de oameni care nu ni se par cunoscuti, de locuri in care nu am fost, de situatii bizare, de fapt toate acestea fac parte din realitatea noatra. Toate persoanele pe care le visam sunt adevarate, si desi nu le recunoastem, sunt oameni pe care i-am vazut pe parcursul vietii. Criminalul care te urmareste in vis poate sa fie un vanzator pe care il vazusei in copilarie. Fiecare am vazut sute de mii de fete pe parcursul vietii, asa ca avem o rezerva infinita pentru visele noastre.

Nu toata lumea viseaza in culori
12% dintre oameni viseaza in alb si negru. Restul viseaza colorat. Nu se stie insa daca impactul pe care un vis il are este mai puternic pentru cei care viseaza in culori decat pentru cei care viseaza in alb si negru.

Cei care se lasa de fumat au vise mai insuletitef
Persoanele care au fumat pentru o perioada lunga de timp si se lasa de fumat povestesc ca viseaza mult mai insufletite decat pana atunci. Mai mult, Journal of Abnormal Psychology scria ca din 293 dintre cei care s-au lasat de fumat de un interval intre 1 si 4 saptamani, 33% dintre ei spun ca au cel putin un vis despre tigari. In cele mai multe dintre ele, subiectii s-au surpins fumand si simteau repulsie fata de ei insisi, panica sau sentiment de vinovatie.

Stimulii externi ne invadeaza visele
Este vorba despre sunetele din realitate pe care le auzim in timp ce dormim si le incorporam in visele noastre. O alta situatie de acest gen este cand iti este sete in realitate si atunci visezi ca iti este sete si in somn.

Suntem paralizati cand dormim
Greu de crezut, insa suntem paralizati in timp ce dormim, tocmai pentru a preveni ca corpul sa se miste asa cum visam. Corpul incepe sa secrete un hormon care provoaca somnul iar neuronii transmit semnale la maduva spinarii facand ca corpul sa se relaxeze si sa devina paralizat.

Nu poti sa sforai si sa visezi in acelasi timp.

Bebelusii nu viseaza despre ei insisi decat dupa varsta de 3 ani. Tot de atunci incep sa aiba mult mai multe cosmaruri decat adultii, pana pe la varsta de 7 sau 8 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu