Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 noiembrie 2010

Intuitia feminina

Poti sa-i spui al saselea simt, poti sa-i spui sensibilitate, poti sa spui ca nu îl poti explica, dar ca stii doar ca e acolo. Afla o parte din secretele acestui mister feminin
E ceva care te însoteste permanent, doar ca nu îi dai mereu atentie. Mai degraba, ai tendinta sa îi dai crezare atunci cand ratiunea nu te mai ajuta sau cand argumentele logice par de prisos. E o combinatie de senzatii si de stari emotionale. E ca si cand ceva dinauntrul tau te împinge sa iei o decizie, sa îti schimbi traseul prestabilit sau sa nu crezi în vorbele cuiva, fara sa ai un motiv aparent. Nu de putine ori ti-ai dat seama ca ai avut dreptate - desi nu e foarte clar cum. Cert este doar ca intuit ia e cu tine si ca, într-un fel sau altul, îsi face simtita prezenta cand ai nevoie de ea.
Pe cale de disparitie
Exista asa ceva? De ce e intuitia specific feminina si cum s-a întamplat asta? Mai functioneaza si în zilele noastre sau e apanajul trecutului? Unul dintre raspunsurile cele mai la îndemana si care se apropie de însasi sursa intuitiei feminine este cel legat de alegerea partenerului. Cand vine vorba de barbati e poate cea mai veche forma de intuitie feminina. Ea mai functioneaza si astazi, pentru unele femei mai bine, pentru altele mai putin. Intuitia e importanta aici, pentru ca este ceea ce face diferent a între un viitor sigur si unul care scartaie. Instinctul legat de alegerile parteneriale vine de la stramoasele noastre care aveau de facut o alegere de care depindea supravietuirea unor generatii, si nu era legata atat de mult de marca de masina si genul de vacant e pe care le-ar putea avea familia ta. Decizia era diferita tocmai pentru ca se baza mai mult pe instinct decat pe cunoastere si lucruri în comun. Pe atunci, oamenii nu cautau un parteneriat în sensul pe care i-l dam noi azi. Un partener trebuia sa fie sanatos, puternic si sa fie în stare sa asigure bunastarea familiei pe termen lung. Aceasta intuitie exista si azi; doar ca este infinit mai putin exploatata. Undeva, pe drumul evolutiei sociale, culturale, tehnologice, femeia a pierdut nu intuitia, ci încrederea în propria ei intuitie. Femeile nu mai stiu în ce masura aceasta e a lor sau e o inventie. Înainte, se accepta pur si simplu ca femeile stiu mai bine unele lucruri; era normal.
Bazeaza-te pe ea!
Vei lua decizii mai bune, vei avea idei mai creative si iti vei da seama in cine poti sa ai incredere si in cine nu.
Intuitia la feminin
Creierul, se pare, detine una din cheile misterului intuitiei feminine. Specialistii au descoperit ca, la femei, portiunea de creier care face legatura între cele doua emisfere (stanga si dreapta), care poarta denumirea de corpul calos, are o structura mai densa decat la barbati. Asta înseamna ca la femei informatiile trec mult mai rapid si mai usor de la emisfera stanga (cea care se ocupa, în principal, de rationamente si logica) la emisfera dreapta („responsabila” cu procesele creative). De aici si senzatia mai puternica de a simti si de a „sti” ce simti cu privire la o persoana ori o situatie, fara o analiza elaborata în timp. Comportamentul este principala oglinda a intuitiilor, pentru ca acolo se reflecta în primul rand. Si aici exista o „specializare” pe sexe. Pentru ca si barbatii au intuitie, doar ca e diferita de cea feminina. De pilda, barbatii manifesta o intuitie care poate fi numita mai degraba pragmatica. Inseamna ca barbatii îsi folosesc intuitia în situatii practice, în decizii care implica actiune si au rezultate masurabile, de genul succes-esec. Din nou, toate astea ni se trag de la rolurile traditionale ale stramosilor nostri din pesteri. Femeile, în schimb, si-au perfectionat, în timp, instinctele naturale si si-au canalizat intuitia spre partea emotionala si relationala, ceea ce înseamna ca un barbat e mai pasibil de o intuitie inginereasca, iar o femeie, de a sti ce sa spuna si, mai ales, ce sa nu spuna, într-o anumita situatie. Astazi, tocmai specializarea asta se pare ca s-a naruit. În încercarea zadarnica nu de egalizare, ci de uniformizare a rolurilor, intuitia feminina are de pierdut.
De unde „se trage”
Poate te întrebi de unde vine intuitia feminina. Desi pare o notiune destul de spirituala, intuitia feminina are la originiratiuni cat se poate de practice si e lipsita de sofisticari si complicatii. Rolurile traditionale feminine presupun ca femeia era cea care avea de-a face cu toate lucrurile legate de camin. Barbatul era plecat si îi aducea tot ce era nevoie pentru casa, dar femeia era aceea care stia oranduirea lucrurilor în casa si în familie. Ca atare, asa cum barbatul se descurca mai bine intr-un camp deschis, în care se orienteaza cu usurinta, în acelasi fel o femeie este orientata în spatiul restrans, dar complex al casei sale. Femeia era „strangatorul” si administratorul lucrurilor pe care le aducea barbatul. În acelasi timp, femeia e construita sa aiba o sensibilitate accentuata la sunetele din casa, la vocea si plansul copilului, la schimbarile care apar. Daca nu ar fi fost asa, cum crezi ca s-ar fi descurcat mamicile de demult fara carti, reviste si site-uri de specialitate? Asa se explica de ce femeile sunt mai sensibile la schimbari, sesizeaza mai bine relatiile dintre oameni, au o sensibilitate emotionala mai ridicata - este legat de rolul complex pe care îl îndeplineau odata, demult. Toate astea pentru a exista pace si armonie în „cuib”.
La ce e buna
Intuitia te ajuta sa rezolvi probleme si sa gasesti raspunsuri la întrebari, acolo unde logica si ratiunea nu functioneaza, atunci cand trebuie sa iei o decizie spontana, într-o situatie de pericol sau, pur si simplu, cand nu exista date suficiente pentru a rezolva problema (de exemplu: cand trebuie sa angajezi o bona pentru copil sau cand alegi sa îti tii geanta mai aproape, pentru ca ti se pare ca e ceva în neregula în zona). Ratiunea e a barbatilor, si intuitia e a femeilor, asa cum se zice ca femeile sunt de pe Venus, si barbatii de pe Marte. E vorba de niste predispozitii, de trasaturi mostenite de-a lungul timpului, dar evident ca exista si exceptii. Acum, mai mult ca oricand, femeile cauta un loc de egalitate cu barbatii si vor sa restabileasca ierarhia în lupta pentru putere. Totusi, faptul ca femeile se descurca mai bine cu intuitia si barbatii mai bine cu ratiunea nu exclude ca femeile se folosesc bine de ratiune si ca barbatii pot sa îsi asculte intuitia.
Conform unui studiu american, femeile au capacitatea de a-i recunoaste pe barbatii care doresc sa-si intemeieze o familie.
Un renume îndoielnic
Intuitia feminina nu e chiar la loc de cinste. Iata cateva motive
Egalitate vs. feminitate. O parte din vina pentru renumele de anecdota pe care îl are intuitia feminina o poarta, de multe ori, chiar femeile. Dorinta de a fi la fel de rationale ca barbatii, considerarea feminitatii ca fiind o slabiciune si respingerea ideilor de diferentiere in raport cu barbatii contribuie la faptul ca femeile insele nu au încredere în propria lor intuitie. Ce sa mai vorbim, atunci, de altii?
Comert cu intuitia. Ghicitoarele sunt cel mai adesea cele care pun un pret pe intuitie. Desi ele pretind ca au capacitati paranormale si ca pot vedea viitorul oricui, scepticii spun ca au doar o deschidere naturala spre a observa unele detalii si a simti persoanele din fata lor.
Falsa intuitie. Nu numai ghicitoarele fac „abuz” de intuitie. Unele femei se folosesc de intuitie pentru a demasca infidelitatea partenerului. Desi merg pana la a angaja detectivi particulari, ele prefera sa se confrunte cu partenerii spunand ca „simt” ceva în neregula. Si, chiar daca lucrurile au pornit de la o intuitie reala, cand se trage linie, intuitia feminina are de pierdut în imagine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu